Ambliyopi

Göz tembelliği (Ambliyopi), erken çocukluk döneminde görülen görme gelişimi bozukluğuna bağlı görme azlığıdır. Ambliyopi, bebeklik ve erken çocukluk çağlarında başlar. Göz gelişiminde de kritik dönemin sonu olan 11 yaşına kadar devam eder. Göz gelişiminde kritik dönem 0-11 yaş arasıdır ve bu zaman aralığı göz tembelliğinin görülebileceği dönemdir. Çoğu durumda sadece tek göz etkilenir. Ancak bazı durumlarda, göz tembelliği azalan görme keskinliği ile her iki gözde de oluşabilir. Göz tembelliği yaşamın erken yaşlarında tespit edilir ve doğru şekilde tedavi edilirse, görme yeteneğinin azalması önlenebilir. Ancak tedavi edilmediğinde, göz tembelliği gözde kalıcı görme kaybına neden olabilir.

Göz Tembelliğinin Sebebi Nedir?

Strabismik Ambliyopi: Strabismus (şaşılık), göz tembelliği nedenlerinden biridir. Kayan gözlerden kaynaklanan çift görme durumundan kaçınmak için, beyin kayan gözden gelen görme girdisini göz ardı eder, böylece bu gözde ambliyopiye neden olur.

Anizometropik Ambliyopi: Bazı durumlarda göz tembelliğine, şaşılık olmamasına rağmen iki gözdeki eşit olmayan kırılma kusurları neden olur. Bu tür durumlarda, beyin daha az düzeltilmemiş kırılma kusuru olan iyi gören göze güvenir ve diğer gözü ise, gözdeki bulanık görmeden dolayı devre dışı bırakır ve böylelikle kullanılmayan gözde ambliyopiye neden olur. Bu tür göz tembelliğine anizometrik ambliyopi adı verilir.

Deprivasyon Ambliyopisi: Bu göz tembelliğine, cismin görüntüsünün görme merkezi üzerine odaklanamamasına sebep olan organik nedenlerden kaynaklanır, Doğumsal katarakt ya da göz kapağı düşüklüğü (ptozis) örnek verilebilir. Normal görme gelişiminin gerçekleşmesini sağlamak ve göz tembelliğini engellemek için bu hastalıkların ivedilikle tedavi edilmeleri gerekir.

Göz Tembelliği Tedavileri

Tedavi seçenekleri sırası ile;

  • Kapama: En önemli tedavi işlemlerdendir.
  • Penelizasyon veya ilaç tedavisi: Kapama yapılmadığı durumlarda, kapamaya alternatif bir yöntemdir.
  • CAM tedavisi: Özel cihazlar ile yapılır.
  • Neurovizyon tedavisi: Bilgisayar yazılım programı ile yapılır.
  • Strabismik Ambliyopi: Strabismus (şaşılık), göz tembelliği nedenlerinden biridir. Kayan gözlerden kaynaklanan çift görme durumundan kaçınmak için, beyin kayan gözden gelen görme girdisini göz ardı eder, böylece bu gözde ambliyopiye neden olur.
  • Anizometropik Ambliyopi: Bazı durumlarda göz tembelliğine, şaşılık olmamasına rağmen iki gözdeki eşit olmayan kırılma kusurları neden olur. Bu tür durumlarda, beyin daha az düzeltilmemiş kırılma kusuru olan iyi gören göze güvenir ve diğer gözü ise, gözdeki bulanık görmeden dolayı devre dışı bırakır ve böylelikle kullanılmayan gözde ambliyopiye neden olur. Bu tür göz tembelliğine anizometrik ambliyopi adı verilir.
  • Deprivasyon Ambliyopisi: Bu göz tembelliğine, cismin görüntüsünün görme merkezi üzerine odaklanamamasına sebep olan organik nedenlerden kaynaklanır, Doğumsal katarakt ya da göz kapağı düşüklüğü (ptozis) örnek verilebilir. Normal görme gelişiminin gerçekleşmesini sağlamak ve göz tembelliğini engellemek için bu hastalıkların ivedilikle tedavi edilmeleri gerekir.
1
Şimdi iletişime geç

Bize Ulaşın

2
Hizmet talep formu

Talep Formu

Ayrıntılı bilgi için
bize ulaşabilirsiniz.

Randevu, hizmetlerimiz, talep ve diğer sorularınız için…