Boy Uzatma ve Uzuv Uzunluğu Eşitsizliği

Boy uzatma ameliyatı kol ve bacaklardaki kemiklerin uzatılması ve işlevselliği arttırma amacıyla ortopedi uzmanları tarafından yapılan bir cerrahi operasyondur. Bacak boyu eşitsizlikleri, başarısız tedavi sonucu kötü kaynamış kemik kırıkları, doğuştan gelen kusurlar ve gelişim bozuklukları gibi nedenlerle oluşan defektlerin dışında yalnızca estetik amaçlı da yapılabilmektedir.

Boy Uzatma Ameliyatı Neden Yapılır?

Kısa boy veya orantısız uzuv bir hastalık olarak görülmese de kişinin kendini rahatsız hissetmesine, hayatı üzerinde radikal etkiler yaratacak sosyal, psikolojik ve fonksiyonel dezavantajlara neden olabilir. Günümüzde uygulanan cerrahi yöntemler sayesinde bu sorunların önüne geçilmektedir. Boy uzaması büyüme ve gelişme sürecinde doğal olarak yıllar içerisinde gerçekleşir. Ancak genetik faktörler, hormonsal nedenler veya kronik hastalıklar boy kısalığına neden olabilir. Bu durum fiziksel memnuniyetsizlik veya psikolojik rahatsızlıklara yol açtığı noktada kişi uzman danışmanlığına ihtiyaç duyar ve operasyona karar verildiğinde, normalde yıllar alan uzama süreci uzatma ameliyatları ile aylar içerisinde gerçekleştirilir. Öyle ki estetik boy uzatması uygulanan hastalar süreç sonrasında boylarını normal olarak kabul etmeye başlamakta, sosyal yeteneklerinin ve özgüvenlerinin geliştiğini ifade etmektedirler. Böylece mesleki ve kişisel yaşamlarında önemli değişikliklerle birlikte memnuniyetleri artmaktadır. Hastaların çoğu kozmetik nedenlerle uzuv uzatmayı seçmektedir.

Boy Uzatma Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Boy uzatma ameliyatları kemik yapısına göre 4-5 yaşından itibaren yapılabilir. Özellikle cücelik tedavisine erken yaşlarda başlanır. Yaş ilerledikçe yeni kemik dokusunun oluşması ve iyileşme süreci zorlaşacağından 20-45 yaş aralığı en uygun süreçtir. Uzatma operasyonu ile 10-15 cm boy uzatma mümkündür ancak boy uzunluğunun fazla artmasıyla oluşabilecek bacak-gövde orantısının bozulması gibi sorunlar göz önüne alınmalıdır.

Boy uzatma ameliyatı için iyileşme süresi hastadan hastaya değişiklik gösterir. Tedavinin 2. aşaması olan konsolidasyon süreci özellikle yetişkinlerde bazen oldukça uzun bir zaman dilimini kapsayabilir. Genel bir kural olarak, çocuklar, yetişkin hastalara göre iki kat daha hızlı iyileşirler. Örneğin istenen hedef yeni kemik büyümesinin 4 santimetre olması durumunda, bir çocuğun sabitleme cihazını üç ay kullanması yeterli olurken bir yetişkinin süreci tamamlaması 6 ayı bulacaktır. İyileşme süresince fizik tedavi uygulanması, hastanın eklemlerini esnek tutmada ve kas gücünü korumada önemli bir rol oynar. Hastalar iyileşme hızını artırmak için besleyici bir diyetle beslenmeli ve kalsiyum takviyeleri almalıdır.

Boy uzatma için uygulanan cerrahi işlem yaklaşık olarak 1, 5-2 saat kadar sürer. Hasta, herhangi bir komplikasyon gelişmezse genellikle 2 gün sonra hastaneden taburcu edilebilir. İyileşme sürecinin tamamlanıp sabitleme cihazlarının çıkarılmasına kadar geçen süre ise kullanılan tekniğe ve hastanın yaşına göre değişiklik gösterir. Örneğin kemik içi cihazlar ile 5 cm uzatma için gerekli süre yetişkinlerde yaklaşık olarak 4-6 ay kadardır.

1
Şimdi iletişime geç

Bize Ulaşın

2
Hizmet talep formu

Talep Formu

Ayrıntılı bilgi için
bize ulaşabilirsiniz.

Randevu, hizmetlerimiz, talep ve diğer sorularınız için…