Jinekomasti Ameliyatı

Jinekomasti, erkeklerde iyi huylu, aşırı meme gelişimi olarak tanımlanmaktadır. Bazı çalışmalar, her 3 erkekten birinde jinekomasti olduğunu söylemektedir. Bebeklik ve yaşlılıkta da gözlenebilen jinekomasti, en sık ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Jinekomasti, sağlığa zararlı bir durum olmamasına karşın, kişinin kendisinde sıkıntıya ve utanmaya yol açmaktadır. Uzun süredir var olan jinekomasti kendiliğinden gerilemez. Medikal tedavi ve gerekli durumlarda da cerrahi müdahale gerektirir.
Jinekomastinin nedenleri nelerdir?
Jinekomasti östrojen ve testosteron hormonlarının düzensizliğinden ya da dengesizliğinden oluşur. Diğer bir deyişle eğer vücuttaki testosteron miktarı azalır ya da östrojen miktarı artarsa jinekomasti oluşabilir. Bu hormonsal değişikliğin birçok nedeni olabilir. Bu değişikliklerin bir kısmı doğaldır ve altında yatan başka bir tıbbi durum yoktur. Diğer jinekomastiler ise başka bir rahatsızlık nedeniyle oluşabilir.
Jinekomastide tedavi seçenekleri
- Jinekomasti tedavisine başlamadan önce hastanın altta yatan hormonal bozukluğu olup olmadığı değerlendirilmelidir. Bu nedenle, bir birey kendisinde jinekomasti varlığından şüpheleniyorsa öncelikle bir endokrinoloji uzmanına başvurmalıdır.
- Jinekomasti tedavi seçenekleri jinekomastinin tipine göre belirlenir. Jinekomastinin birçok sınıflandırılması vardır. Ergenlerde jinekomastinin gidişi ve tedaviye yanıtı, Nydick sınıflandırması kullanılarak ölçülür. Bu sınıflandırmada jinekomasti tipi, meme başındaki kahverengi halkanın (aerola) altında bulunan glandüler doku diskinin büyüklüğüne göre belirlenir. Disk çapı 4 cm’den küçük ergenlerde hastayı bilgilendirmek ve kendiliğinden geçmesini beklemek daha uygun olacaktır. Ancak hastanın şikayeti 4 seneden uzun sürer ya da hastayı rahatsız eden klinik bulgular artarsa tedaviye başlama endikasyonu vardır. Hastada bulunan disk, 4-6 cm aralığında ise medikal tedavi uygulanabilir. Disk çapı 6 cm’den büyük olgularda ise cerrahi müdahale önerilir.
- Medikal tedaviler yine hastanın yaşına, hormonal düzeyine ve altta yatan tıbbi nedenlere göre düzenlenir. Medikal tedavilerde en sık kullanılan ilaç Tamoksifen’dir. Etkisini yaklaşık iki hafta içerisinde gösterir. İlaç kullanımı esnasında hasta her ay yakından takip edilmelidir. Bir yıldan fazla jinekomastisi bulunan erişkinlerde bu ilaç fayda göstermez.
Memelerde gözlenen şişkinlik, ağrı, hassasiyet, bir ya da iki meme ucundan sıvı gelmesi gibi belirtiler, jinekomasti belirtilerindendir.
Jinekomasti için her iki memenin elle muayenesi önemlidir. Meme başı arkasında sert ve ceviz büyüklüğünde kitle ele gelir. Bu muayene bulguları hastaya meme USG yapılarak doğrulanmalıdır. Muayene ve USG bulguları tanı ve tedavinin planlanması için yol göstericidir.
Ergenler, yaşlılar, atletik performanslarını yükseltmek için anabolik steroid ve androjen kullananlar; Karaciğer, böbrek ya da tiroit hastalığı olanlar ve klinefelter sendromlular jinekomasti riski altındadırlar.