Kaplama

Dişlerin çeşitli sebeplerle madde kaybına uğradığı veya estetik amaçla üstlerine değişik maddelerden yapılan restorasyonlara diş kaplaması denilmektedir. Kelime anlamı ile aynı mantığı içermektedir. Çürük veya travma nedeni ile oluşan madde kaybının dolgu ile onarılamadığı durumlarda, estetik olarak dişlerin görünümünün değiştirilmesinde, kaybedilen dişlerin yerine ya da yer tutucu desteği için dişlerin kaplanması tedavi seçeneklerinde bulunmaktadır. Dişlerin kaplanması için bazı durumlarda dişlerden bir miktar aşındırmak gerekebilir. Aşındırma miktarı yapılacak kaplama protezin cinsine ve estetik beklentiye göre değişkenlik gösterir. Bazı vakalarda ise dişlerden aşındırmaya gerek duyulmaksızın kaplama yapılabilir.
Kaplamada kullanılan malzemeler ve yöntemler
Kaplama için kullanılan malzemeler metal ya da metal olmayan özellikte olabilir. Alt yapı malzemesi metal ya da estetik özelliği baskın olan maddelerin üzerine seramik yapılmakta ve doğal bir görünüm sağlanmaktadır. Alt yapı desteği için kıymetli metal ve alaşımlarının kullanımı alerjik reaksiyonlara eğilimi azaltacaktır. Diş hekiminiz sizi genel sağlık durumunuza ve beklentinize göre uygun olan kaplama için yönlendirecektir. Kaplamalarınız dişlerinize dokuya zarar vermeyen yapıştırıcılar ile tatbik edilmektedir. İmplant üstü kaplamalarda ise yapıştırma haricinde vida ile tatbik de mümkündür.
Diş Kaplaması Operasyon Süreci
Diş kaplama hakkında en çok merak edilen sorulardan biri olan diş kaplaması nasıl olur ve ne kadar sürede tamamlanır karşısında cevabımız 3 seans olmaktadır. Kişinin dişlerinin durumuna bağlı olarak 2 ile 4 arasında değişebilecek seanslarda diş kaplamasının en iyi şekilde yapıldığından emin oluyoruz. Estetik kaygıları da üstünde taşıyarak yapılan işlemlerden olduğu için diş kaplaması süreçlerini hiçbir şekilde aceleye getirmeden kaplamanın etkisini en iyi şekilde göstereceğinden emin olana kadar tedavi süreçlerinin devam etmesini sağlıyoruz.
Diş kaplamasının ardından dişlerin bakımı ile ilgili olarak büyük bir değişiklik yapılması gerekmez. Ancak yine de bizlere diş kaplaması nasıl olur diyerek başvuran hastalarımız için bu genel diş bakım kurallarını tekrarlayarak hizmetlerimizi sunuyoruz. Bunlar içinde günde en az mutlaka iki kere dişlerin fırçalanması ve belirli aralıklarla diş ipleri ile mutlaka diş aralarının temizlenmesi gerektiğini tekrar hatırlatıyoruz. Tüm bunlara ek olarak dişlerin düzenli kontrolü için de hastalarımızı kliniğimize kontrol için bekliyoruz.
Sorunlu dişlerin düzeltilmesinde uygulanan diş kaplama işleminden sonra hastaların bu yeni duruma alışmaları biraz zaman alabilmektedir. Diş kaplama sonrası hastalar bu değişime karşı biraz yabancılık gösterebilirler çünkü dişlerdeki eksik kısımlar tamamlandığından bu bölgeler biraz daha farklı hissettirebilmektedir. Ancak eğer dişle ilgili alışılması güç yapısal bir sorun ortada yoksa hastanın buna alışması çok fazla zaman almayacaktır. Bu noktada hasta ve hekim arasında belirli aralıklarla irtibat kurulmasında önemlidir çünkü tedavinin başarısından emin olmak ve hastanın tepkilerini gözlemlemek gereklidir.
Kaplama diş takıldıktan sonra ne zaman yemek yenir? Kaplamanız takıldıktan 1 saat sonra yemek yiyebilirsiniz. Bazı yapıştırıcılardan sonra hemen yemek yiyebilirsiniz ama siz yine de işinizi garantiye alın ve 1 saat sonra yemeğinizi yemenizi tavsiye ederim.