Katarakt

Katarakt, halk arasında “göze perde inmesi” olarak da bilinir. Doğal göz merceğinin matlaşması ve yüzeyinde oluşan çeşitli lekelenmelerle birlikte saydamlığını yitirmesiyle oluşan bir göz hastalığıdır. Katarakt başlangıç aşamasında, yakın görmede bulanıklaşma ve algılanan renklerde solma gibi belirtilerle kendini gösterir. Ancak süreç ilerledikçe hem yakın hem de uzak görüşteki problemler artar.
Katarakt, yaşlanmaya bağlı sebeplerle 60 yaş ve üzeri kişilerde daha çok görülür. Bunun nedeni, insan gözünün yaşlanma sürecinden en hızlı etkilenen duyu organı olmasıdır. Yine de hastalığın sadece ileri yaşlarda görüldüğü kanısı gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır. Çünkü hastalığın belirli türlerinin ortaya çıkışında doğumsal, genetik ve çevresel faktörler de etkilidir. Dünyada kalıcı görme kaybına en çok neden olan göz problemi olan katarakta, her yıl ortalama olarak yaklaşık 25 milyon kişide rastlanmaktadır. Güneş ışınlarının yoğun etkisinden dolayı Afrika ve Güney Amerika gibi sıcak bölgelerde hastalığın görülme sıklığı daha fazladır.
Katarakt Neden Olur?
Katarakt nedenleri söz konusu olduğunda birbirinden farklı etkenlerden bahsetmek gerekir. Kataraktın en yaygın görülme nedeni yaşlanmaya bağlı olarak göz içi lensin yapısında yaşanan değişimlerdir. Özellikle 50 yaş altı kişilerde hastalığa rastlanıyorsa altında farklı nedenler görülebilmektedir. Kalıtsal nedenler de hastalığın oluşumunda etkilidir.
- Katarakt oluşum nedenleri aşağıdaki gibidir:
- Şeker hastalığı gibi metabolizmadaki bozukluklar
- Göze darbe alınması sonucunda yaşanan göz travmaları
- Daha önce geçirilmiş göz ameliyatı sonrasında yaşanan çeşitli komplikasyonlar
- Uzun süreli güneş ışığına gözü korumadan maruz kalma
- Uzun bir zaman dilimi boyunca radyasyona maruz kalma
- Uzun süre kortizonlu ilaç kullanımı.
Katarakt dünyada her yıl ortalama olarak 25 milyon kişide görülmekte olan bir göz rahatsızlığıdır. 40 yaş üzeri ilerleyici görme kayıpları arasında ilk sırada yer alan katarakt kalıcı körlüğe neden olmaz.
Katarakt belirtileri sıklıkla şu şekildedir: Okuma zorluğu, Detayları görmede zorlaşma, Görmede yavaş yavaş azalma, Işığa karşı hassasiyet, Çift görme, Renklerde soluklaşma ve sararma, Gözlük numaralarının sık değişmesi, Gece görüşünde bozukluk, Araç kullanırken güçlük yaşama…
Katarakt oluştuktan sonra ilerlemesini durdurmanın imkanı yoktur. Ancak bazı konulara dikkat etmek hastalığın oluşumunu engelleyebilir veya yavaşlatabilir.
- Güneş ışığının yoğun olduğu dış ortamda güneş gözlüğü takmak.
- Omega-3 bakımından zengin beslenmek.
- Akdeniz diyeti adı verilen sebze ve meyve ağırlık bir beslenme alışkanlığı edinmek.
- Sigara içmemek, içiliyorsa da bırakmak.
- Mecburi durumlar dışında kortizonlu ilaç kullanmamak.
- Gözleri dışarıdan gelecek darbelere karşı korumak.