Lazer Tedavisi

Göz lazer ameliyatı, miyop, hipermetrop, astigmat ve uygun durumdaki keratokonus problemlerinin giderilmesine yönelik yapılmaktadır. Bu tedaviler göz çizdirme olarak da anılmaktadır. Bahsi geçen bu problemler, kişilerin günlük yaşamını zorlaştıran ve bireylerin kendi başlarına yaşama imkanlarını çok ileri seviyelerde azaltabilen sağlık problemlerindendir. Sağlıklı bir görme için kontakt lens veya gözlük kullanımını zorunlu kılan bu görme problemleri, kişilerin yaşam konforunu düşürmektedir. Kişinin günlük yaşamına devam edebilmesi için gözlük kullanımı, birçok kişi açısından istenmeyen bir durum olabilmektedir.
Lazer Göz Ameliyatı (Göz Çizdirme) Nedir?
Lazer göz ameliyatı, halk arasında “göz çizdirme” olarak bilinmektedir. Genel uygulamalar miyop, hipermetrop, astigmat ve presbiyopi (yaşa bağlı yakını görememe) gibi görme problemlerinin çözümüne yöneliktir.
Bahsi geçen bu nedenler ve daha birçok farklı nedenden dolayı uygulanabilen lazer göz ameliyatı, çeşitli muayene prosedürleri sonrası, doktor tavsiyesi ile yapılmaktadır. Burada dikkat edilecek hususlardan bazıları, hastanın kornea kalınlığı ve şeklinin tedavi için uygunluğudur. Ayrıca hastanın yaşı, sağlık geçmişi ve görme kusurunun numarası da göz lazer ameliyatı için uygun olup olmadığına karar verilmesi açısından önem arz eder.
Lazer son derece güçlü bir ışık türüdür. Günlük hayatın birçok alanında yakma, kesme, buharlaştırma gibi farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Operasyon için kullanılan ışık ile genel anlamda bir kesme ve bölme durumu söz konusu değildir. İşlem sırasında hastanın belli bir noktaya sabit bakması istenmektedir ve korneanın dış yüzeyinde belirli bir bölgeye noktasal olarak lazer ışını gönderilerek göz çizdirme operasyonu uygulanır.
Lazer Göz Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?
- 18 yaşından büyüklere yapılabilmektedir. Çünkü bu yaşa kadar gelişim henüz tamamlanmadığı için gözlük numaralarının büyüme ihtimali söz konusudur. Bu yüzden 18 yaşından küçük kişiler operasyona uygun değildir.
- Kornea kalınlığı uygun olan hastalara yapılabilmektedir. LASIK ve iLASIK lazer uygulamalarından farklı olarak no touch laser uygulaması kornea yapısı ince olan hastalara da uygulanabilmektedir.
- Daha önce katarakt ameliyatı olmuş kişilere ve retinasında yırtık tespit edilmiş kişilere de uygun ön koşullar sağlandıktan sonra uygulanabilmektedir.
- Aşırı yüksek olmayan astigmat ve hipermetrop hastaları ile yüksek numaralı miyop hastalarına da yapılabilmektedir.
- Kornea katmanında çeşitli izler ve lekeler barındıran hastalara uygulanabilmektedir.
Lazer göz ameliyatı (göz çizdirme) öncesinde hasta göz ve çevresine herhangi bir makyaj yapmamalıdır ve parfüm kullanmamalıdır. Ayrıca ameliyat günü kan sulandırıcı ilaçlar da kullanmamalıdır. Kontakt lens kullanan hastalar operasyondan birkaç gün önce kontakt lens kullanımını bırakmalıdırlar. Hastanın durumuna özel olarak dikkat etmesi gereken başka hususlar var ise doktor, hastayı ameliyat öncesi hazırlık aşamasında ne yapması gerektiğiyle ilgili bilgilendirecektir.
18 yaşını doldurmuş olan, 20-35 yaş arası grupta -1 ile -6 arası miyop olan (beraberinde bir miktar astigmat da olabilir, -2 hatta -3 numara kadar) ve göz yapısı uygun olan hastalar, excimer lazer işlemleri için en uygun adaylardır. Kornea tabakasının yeterli olması gerekir. Bunun yanında doğumsal ya da genetik olarak kornea hastalığı olanlara LASIK önerilmez. Gebelerde ve emziren kadınlara excimer lazer uygulanmaz. Bunun yanında gözlük numaralarında son bir senede değişiklik olmaması gerekir. Göz uçuğu geçirilmemiş olmalıdır. Diyabet hastalarında da operasyon sonrası iyileşme uzun sürebilir. Daha önce göz operasyonu geçirenlerde, göz yaralanması yaşayanlarda bazen lazer tedavileri uygun değildir.
Excimer lazer operasyonu multidisipliner çalışan hastanelerde ve uzman doktorlar tarafından yapıldığında riski olmayan ve kısa süren bir operasyondur.