Retina Hastalıkları

Retina, ışığa duyarlı hücrelerden oluşan, görmeyi sağlayan ve göz küresinin arka duvarını kaplayan bir tabakadır. Damar ve sinir hücrelerinden oluşmaktadır. Görme sinirleri algılanan görüntüyü beyne iletmekte ve işleyen bu mekanizma sayesinde görme sağlanmaktadır. Retina hastalıkları genellikle göz küresini dolduran ve yumurta akı kıvamındaki bir sıvı olan vitreus hastalıklarıyla ilişkili olmaktadır.
Sıklıkla karşılaşılan retina hastalıkları
-
- Diyabetik retinopati (Şeker hastalığına bağlı görülür)
- Retina yırtığı
- Retina dekolmanı
- Sarı nokta hastalığı (Yaşa bağlı makula dejenerasyonu)
- Retinal ven ve retinal arter tıkanıklıkları
- Epiretinal membran
- Makula deliği
- Göz travmaları
Retina Hastalıkları Belirtileri
Retinada oluşan hastalıklar görme işlevini etkilediği ve retinada meydana gelen hasarların geri dönüşü olmadığı için retina hastalıkları hassasiyetle ele alınması gereken bir konudur.
Retina hastalıklarının bir bölümü acil tedavi gerektirebilmektedir. Aşağıdaki belirtilerden birinin bile görülmesi durumunda kişi mutlaka bir göz doktoruna başvurmalıdır.
- Aniden veya yavaş yavaş ilerleyen görme kayıpları
- Kırık/eğri görme
- Gözün önünde sinek uçuşmaları
- Gözün önünde ışık çakması
- Perdeli görme
- Geçici veya kısa süreli görme kaybı
Retina yırtığı tedavisi sonrası uygulanan anestezi damla ve işlem kaynaklı bulanık görme yapabilir. Bu nedenle tedavi sonrası ilk birkaç saat araç kullanılması önerilmez. Tedavi sonrası hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur. Doktorun belirleyeceği aralıklarda kontrole gelinmesi tedavi sonrası yeterli olacaktır.
Göze uygulanacak damla ve yapılan işlemler hastada bulanık görme şikayeti oluşturabilir. Bu nedenle uygulanacak tedavi sonrası hastaya refakat edebilecek kişiler ile gelmesi tedavi öncesi hastaya belirtilir.
Retina dekolmanı hemen tedavi edilmezse, kısmi veya tam görme kaybına neden olabilir.