Taş ve Köprüler

Diş köprüsü çeşitlerini 3 ana başlık altında toplayabiliriz. Birden fazla diş kaybı yaşayan şahıslar doktorlara başvurduğu vakit diş köprüsü işlemi ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu diş köprüleri, diş kaybı sonucunda oluşan boşlukları doldurma amacıyla yapılan işlemdir. Bu diş köprüsü tedavisi için diş hekimliğine iki defa müracaat etmek gerekebilmektedir. Ayrıca bu işlemin kişiye uygun olup olmaması da önemli unsurdur. Örneğin diş köprüsü yapılacak hastanın güçlü çene yapılarına sahip olması gerekmektedir. Ayrıca diş köprüsü işleminde birçok diş köprüsü çeşitleri bulunmaktadır. Bu diş köprüsü çeşitleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir; Geleneksel Köprüler, Kanatlı Köprüler ve Mayland Köprüler.
Diş Köprüsü Hangi Durumlarda Önerilir?
Diş köprüleri genellikle diş kaybı yaşayan kişilerde tercih edilen bir işlem olmaktadır. Diş kaybı yaşayan kişilerde hekimlerin tedavi olarak diş protezleri olarak da bilinmektedir. Diş köprüsü şahısta eksik diş var ise ve diş dizilimlerinin arasında boşluklar bulunuyor ise diğer sağlam dişler sayesinde destek alınmakta köprüler bağlamı yapılarak tedavisi gerçekleşmektedir. Bu diş köprüsü tedavi işlemleri genellikle olumlu yönlerde cevap almakta ve diş kayıplarında ya da eksik dişlerdeki boşluk görüntüsünü gidermektedir. Köprü diş yöntemleri sayesinde ise boşlukların eksiksiz hallerde dizilimi yapılarak diş fonksiyonlarını tam anlamıyla kullanabilme haline getirmektedirler. Yani kısaca diş köprüleri eksik diş boşluğundan rahatsız olan kişilere uygulanmaktadır. Ayrıca diş dökülmesi yaşayan kişilerin bu durumdan rahatsız olup diş hekimine başvurması sonucunda doktorların önerdiği diş tedavi yöntemlerinden biri olmakla birlikte en güçlü tedavi yöntemlerdendir. Bu diş köprülerinin ise birden fazla çeşidi bulunmakla kişinin isteği üzerine tercih yapılmaktadır. Ayrıca diş köprü seçimi bazen çene yapısının güçlüğüne göre de tercih edilebilmektedir.
Diş Köprüsü Uygulaması
Eksik dişlere sahip olan kişilerin boşluklardan hem görüntü nedeniyle hem de kullanışlı olmamasıyla rahatsız olan kişilere yapılan işlem diş köprüsü olmaktadır. Bu diş köprüler ise kesinlikle profesyonel bir diş hekimliği tarafından gerçekleşmesi gerekir. Diş köprüsü uygulaması ise öncelikle diş köprü seçenekleri arasından en uygunu seçilmesi gerekir. Seçilen diş köprüsü ile diş köprüsü işlemi artık başlamaktadır. Diş köprü uygulaması ise şu aşamalardan gerçekleşmektedir;
- İlk öncelikle diş köprü tedavisi uygulanacak kişiye anestezisi uygulanmaktadır.
- Ardından ise köprü dişlerde destek olarak kullanılacak dişlerin kesilmesi gerekmektedir.
- Ardından küçülüp, kesilen dişlerin ölçüleri köprü dişler için alınmaktadır.
- Bunların sonucunda ise geçici olarak tanımlanan bir köprü dişler oluşturulur.
- Bu geçici köprü dişlerin tanımlanması sonrasında ise gerçek köprü dişler için alınan ölçülerin hazırlanması gerekir.
- Geçici köprü dişleri takılan kişinin bir süre onları kullanması sonucunda asıl köprü dişlerin alınan ölçüler eşliğinde tasarlanması gerekir.
- Tasarımı hazır olan diş köprüsü takımı hastaya uygulanması için bir randevu tarihi verilmektedir.
- Randevu tarihinde ise hasta son defa diş hekimliğine müracaat edip medikal yapıştırıcılar eşliğinde hastanın ağzına yapıştırılmaktadır. Özellikle diş köprülerinin başarılı bir şekilde uygulanması için mutlaka hastanın diş yapısının, diş eti yapısının ve çene yapısının dikkate alınması şarttır.
Her altı ayda bir size önerilen profesyonel diş temizliği sırasında diş hekiminiz veya dental hijyenistiniz, köprüler ile ağzınızın geri kalanını etkin bir şekilde nasıl temizleyeceğinizi size gösterebilir. Bu arada nişasta ve şeker ile fındık, karamel ve patlamış mısır gibi sert ve nemli atıştırmalıklardan uzak durmak da ağzı temiz tutmaya yardımcı olmaktadır.
Ön dişler için bir diş köprüsü, gülümsemenizin görünümünü önemli ölçüde artırabilir. Bir ön diş köprüsü size sadece güven vermekle kalmaz, aynı zamanda daha fazla diş kaybından ve hatta yüzün çökmesini engellemeye yardımcı olabilir. Diş hekiminize ne kadar erken danışırsanız, ağız sağlığınızın iyi olmasını sağlama şansınız o kadar artar.
Dişlerinizin kökler ve çevresindeki dişler tarafından yerinde tutulduğunu anlamak önemlidir. Bu, bir dişi kaybettiğinizde, yakındaki dişlerin açık alana doğru eğilmeye ve hatta gevşemeye başladığı anlamına gelir. Daha fazla diş kaybını önlemek için, diş köprüsü tedavisini diş hekiminiz ile birlikte düşünmenizi öneririz. Diş köprüsü, boş diş soketini doldurur, böylece yakındaki dişler yerinde kalır.